Szacuje się, że w Polsce anemia występuje u ponad 25% kobiet w ciąży. Problem w tej grupie jest więc powszechny. W poniższym artykule odpowiadamy na istotne pytania związane z niedokrwistością u ciężarnych, m.in. jak objawia się taki stan, na czym polega leczenie oraz czy anemia w ciąży szkodzi dziecku.
Co znajdziesz w tym artykule:
- 1.Czym jest anemia i dlaczego często pojawia się u kobiet w ciąży?
- 2.Czynniki ryzyka wystąpienia anemii w ciąży
- 3.Objawy anemii w ciąży
- 4.Diagnostyka anemii w ciąży
- 5.Czym grozi anemia w ciąży?
- 6.Anemia w ciąży – kiedy trzeba zgłosić się do szpitala?
- 7.Leczenie anemii w ciąży
- 8.Zapobieganie wystąpieniu anemii w czasie ciąży
Czym jest anemia i dlaczego często pojawia się u kobiet w ciąży?
Anemia, inaczej nazywana niedokrwistością, polega na występowaniu nieprawidłowości w składzie krwi, a konkretnie zbyt niskiego stężenia hemoglobiny,- białka znajdującego się w erytrocytach, niezbędnego do transportu tlenu z płuc do wszystkich komórek organizmu. Obniżonemu poziomowi hemoglobiny może towarzyszyć zmniejszona liczba krwinek czerwonych i zmniejszona wartość hematokrytu.
Najczęstszą przyczyną anemii jest niedobór żelaza - składnika mineralnego wykorzystywanego do tworzenia cząsteczek hemoglobiny. W sytuacji braku dostatecznej ilości tej substancji w organizmie powstają krwinki czerwone o zmniejszonej objętości i zredukowanej zawartości hemoglobiny, a także mogą one być obecne w organizmie w mniejszej liczbie.
Za wystąpienie niedokrwistości u kobiet ciężarnych znacznie rzadziej niż niedobór żelaza odpowiada niedobór innych składników pokarmowych – kwasu foliowego (folianów) i witaminy B12.
Ciąża jest stanem, który silnie predysponuje do wystąpienia anemii. Jako istotne przyczyny zwiększonego ryzyka pojawienia się niedokrwistości w tym czasie można wskazać przede wszystkim:
- Zwiększenie objętości krwi – ilość krwi krążącej po organizmie w czasie ciąży wzrasta o 40-60 %, w ciążach mnogich nawet o 70-100 %, a u większości kobiet nie dochodzi jednocześnie do odpowiadającego temu podwyższenia ilości hemoglobiny, przez co jej stężenie się zmniejsza.
- Bardzo duże zwiększenie się zapotrzebowania na żelazo, związane m.in. z użyciem tego składnika na potrzeby rozwijającego się płodu.
Ostatni trymestr ciąży to czas, gdy zapotrzebowanie na żelazo jest zdecydowanie najwyższe. Jednocześnie u wielu kobiet w kolejnych miesiącach po poczęciu stopniowo wykorzystywane są zgromadzone przed ciążą zapasy żelaza i często wyczerpują się jeszcze przed rozwiązaniem. W związku z tym ryzyko wystąpienia anemii rośnie wraz ze stopniem zaawansowania ciąży i jest najwyższe w 3. trymestrze.
Czynniki ryzyka wystąpienia anemii w ciąży
U części kobiet ciężarnych występują dodatkowe czynniki, które mogą zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju niedokrwistości. Należą do nich:
- Dieta o zbyt niskiej podaży żelaza w stosunku do zapotrzebowania,
- Obfite krwawienia miesiączkowe przed zajściem w ciążę (często powodują one, że zmagazynowane w organizmie przed poczęciem dziecka ilości żelaza są na niskim poziomie),
- Obecność choroby, w przebiegu której zaburzone jest wchłanianie składników pokarmowych, np. celiakii lub nieswoistych chorób zapalnych jelit,
- Wiek poniżej 20. roku życia,
- Ciąże następujące po sobie w niedługim czasie (ponowne zajście w ciążę w ciągu roku od urodzenia dziecka),
- Ciąża mnoga,
- Uwarunkowania genetyczne.
Objawy anemii w ciąży
U osoby z anemią mniej tlenu (czyli substancji niezbędnej do produkcji energii w komórkach) może być transportowane do różnych tkanek organizmu, co wiąże się z nieoptymalnym przebiegiem wielu procesów fizjologicznych (do których energia jest niezbędna) i ogólnym osłabieniem.
Objawy anemii są mało specyficzne, ale mogą w znaczący sposób utrudniać codzienne funkcjonowanie. Do symptomów pojawiających się u kobiet z anemią należą:
- Nasilone uczucie zmęczenia,
- Odczuwanie duszności, szczególnie przy wysiłku fizycznym,
- Zawroty głowy,
- Bóle głowy,
- Zimne dłonie i stopy,
- Pieczenie języka i wygładzenie jego powierzchni,
- Pojawianie się pęknięć w kącikach ust,
- Bladość skóry, błon śluzowych i paznokci,
- Suchość skóry,
- Nasilone wypadanie włosów i ich łamliwość,
- Przyspieszony oddech,
- Podwyższone tętno,
- Kołatanie serca,
- Trudności z koncentracją,
- Drażliwość.
Diagnostyka anemii w ciąży
Diagnostyka anemii opiera się przede wszystkim na wykonaniu morfologii krwi. Zgodnie z ogólnymi zaleceniami to podstawowe badanie powinno być wykonywane 5-krotnie w czasie ciąży - podczas pierwszej wizyty położniczej, a także:
- Między 15. i 20. tygodniem ciąży,
- Między 27. i 32. tygodniem ciąży,
- Między 33. i 37. tygodniem ciąży,
- Między 38. i 39. tygodniem ciąży.
Anemię u kobiet ciężarnych rozpoznaje się, gdy w morfologii krwi wartość określająca stężenie hemoglobiny (Hgb) jest niższa niż 11 g/dl. W czasie połogu niedokrwistość stwierdza się, gdy ten parametr ma poziom poniżej 10 g/dl. Dla porównania, u pozostałych kobiet, niebędących w ciąży ani po porodzie wartość, przy której rozpoznaje się anemię jest wyższa i wynosi 12 mg/dl.
W czasie pierwszej wizyty położniczej zleca się również rutynowo badanie ferrytyny, pozwalające określić stan zapasów żelaza w organizmie.
Dodatkowe testy laboratoryjne przeprowadzane w diagnostyce niedokrwistości mają na celu przede wszystkim określenie przyczyny jej wystąpienia. Lekarz może skierować na wykonanie badań, takich jak:
- Stopień wysycenia transferryny żelazem (TSAT),
- Stężenie witaminy B12 w surowicy,
- Stężenie kwasu foliowego w surowicy.
Czym grozi anemia w ciąży?
Wielokrotne wykonywanie badań w kierunku anemii w czasie ciąży ma duże znaczenie, ponieważ pozwala wykryć nieprawidłowości na wczesnym, łagodnym etapie, kiedy nie powodują jeszcze poważnych skutków dla matki i dziecka – i od razu wdrożyć leczenie, by zapobiec ich wystąpieniu.
Konsekwencje anemii w ciąży
Dla ciężarnej
- zwiększona podatność na zakażenia
- częstsze zaburzenia kurczliwości macicy w czasie porodu
- zwiększone ryzyko krwotoku poprodowego
- upośledzenie gojenia się ran poprodowych
Dla dziecka zwiększone ryzyko
- wewnątrzmacicznego zahamowania wzrastania
- porodu przedwczesnego
- małęj masy urodzeniowej
- niedokrwistości z powodu małej rezerwy żelaza w organizmie
- opóźnienia rozwoju psychoruchowego
- zakażeń
Anemia w ciąży – kiedy trzeba zgłosić się do szpitala?
Anemia wynikająca z niedoboru żelaza, niespowodowana znaczącą utratą krwi, związana jest z potrzebą pozostawania pod kontrolą lekarza i okresowego powtarzania badań laboratoryjnych, ale bardzo rzadko prowadzi do stanu, który wymaga hospitalizacji. W sporadycznych przypadkach zdarza się, że lekarz kieruje ciężarną do szpitala w celu podjęcia leczenia krwiopochodnego. Dzieje się tak przede wszystkim w przypadku uzyskania skrajne niskich wartości hemoglobiny w morfologii krwi (zwykle poniżej 7 mg/dl).
Leczenie anemii w ciąży
Podstawowym sposobem leczenia niedokrwistości z niedoboru żelaza w ciąży jest farmakoterapia z użyciem doustnych preparatów zawierających ten składnik. Istotną pomocą w poprawie wyników jest zastosowanie diety o wysokiej podaży żelaza.
Farmakoterapia u kobiety z anemią w ciąży
Kobietom w ciąży, u których zostaje rozpoznana anemia, rekomenduje się przyjmowanie preparatów żelaza w ilości 60-200 mg na dobę (konkretna dawka powinna być określona przez lekarza).
Po około 2 tygodniach od rozpoczęcia suplementacji przeprowadzane są ponowne badania krwi, by ocenić jej efekty. Ogólna zasada mówi, że wdrożone leczenie uznaje się za skuteczne, jeśli stężenie hemoglobiny u osoby z niedokrwistością zwiększyło się w tym czasie o około 2 mg/dl.
Jeśli terapia przynosi dobre efekty, zwykle zaleca się, by kontynuować leczenie przez dodatkowe 3 miesiące od czasu uzyskania prawidłowych wyników oznaczenia stężenia hemoglobiny.
W przypadku braku zadowalającej poprawy, często rekomenduje się zmianę preparatów na typ o wyższej biodostępności. Czasami wskazana jest także weryfikacja rozpoznania przyczyny pojawienia się niedokrwistości (czy jest nią na pewno niedobór żelaza).
Jeśli w ciągu 1-3 miesięcy (przy potwierdzeniu anemii wynikającej z niedoboru żelaza) nie udaje się dostatecznie poprawić wyników badań, zaleca się podanie żelaza w formie dożylnej (lub – stosowanej znacznie rzadziej - postaci domięśniowej). Wskazaniem ku temu jest także brak tolerancji preparatów żelaza przyjmowanych doustnie lub rozpoznanie nasilonej niedokrwistości (stężenie hemoglobiny na poziomie 7-9 mg/dl) u kobiety w 2. i 3. trymestrze ciąży oraz w okresie poporodowym.
Alternatywny sposób leczenia, zarezerwowany dla osób z niedokrwistością zagrażającą życiu, stanowi przetoczenie krwi. Najczęściej decyzja o podjęciu terapii w tej formie jest podyktowana znaczącą utrata krwi w połączeniu ze stężeniem hemoglobiny na poziomie poniżej 7 mg/dl.
Warto pamiętać, że przyjmowanie preparatów żelaza w nadmiarze lub przy braku stwierdzonego niedoboru może wiązać się z negatywnymi efektami w postaci m.in. zwiększonego ryzyka rozwoju insulinooporności i cukrzycy ciążowej, a także stanu przedrzucawkowego, który jest jednym z groźnych powikłań ciąży. Dlatego istotne znaczenie ma monitorowanie stężenia hemoglobiny po wprowadzeniu suplementacji żelaza i przyjmowanie preparatów tylko w sytuacji, gdy faktycznie istnieją ku temu wskazania medyczne.
Anemia w ciąży – co jeść?
Zalecenia związane z dietą dla kobiet w ciąży z anemią można podsumować w postaci kilku najważniejszych zasad:
- Uwzględniaj codziennie w swojej diecie produkty bogate w żelazo, szczególnie dobrze przyswajalne żelazo hemowe, którego najlepszymi źródłami są mięso i ryby. Czerwone mięso zawiera go w najwięcej, jednak nie zaleca się go spożywać w ilości powyżej 400-500 g tygodniowo. Na co dzień wybieraj przede wszystkim chude mięso (np. drób) i ryby (spożywaj je co najmniej 1-2 razy w tygodniu). Unikaj natomiast przetworów mięsnych, takich jak pasztety, parówki czy kiełbasy.
- Spożywaj często produkty zbożowe z pełnego ziarna, nasiona roślin strączkowych, jaja, zielone warzywa liściaste, orzechy, nasiona i pestki. Są one źródłem żelaza niehemowego, które choć słabiej przyswajalne, również może przyczynić się w dużym stopniu do pokrycia zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto stanowią dobre źródło folianów.
- Uwzględniaj w każdym posiłku produkty zawierające witaminę C, w szczególności owoce i warzywa. Ta substancja pomaga zwiększyć przyswajanie żelaza z produktów, które jednocześnie spożywasz. Bardzo dobrymi źródłami witaminy C są m.in.: czerwona papryka, warzywa kapustne, natka pietruszki, pomidory, owoce jagodowe (np. truskawki, porzeczki, jagody, maliny), pomarańcze, kiwi.
- Unikaj picia kawy i herbaty bezpośrednio przed, w czasie i po posiłku. Zawarte w tych napojach substancje zmniejszają przyswajalność żelaza z produktów spożywczych. Zaleca się, by przerwa wynosiła co najmniej godzinę.
Jeśli dodatkowo suplementujesz wapń to pamiętaj, by nie przyjmować tabletki jednocześnie z posiłkiem bogatym w żelazo ani jego preparatami (w tym przypadku również ograniczana jest przyswajalność tej substancji ). Także mleko i nabiał – produkty bogate hamują wchłąnianie żelaza i nie powinny być spożywane równoczasowo z lekiem.
Zapobieganie wystąpieniu anemii w czasie ciąży
Profilaktyka wystąpienia anemii w ciąży lub jej nawrotu po leczeniu opiera się przede wszystkim o zastosowanie opisanej powyżej diety bogatej w żelazo, a także w witaminę B12 i foliany (kwas foliowy). Suplementacja u osób bez stwierdzonego niedoboru jest wskazana tylko w szczególnych przypadkach.