Gdy dziecko kończy roczek, coraz bardziej interesuje się tym, co jedzą dorośli, zaczyna mieć swoje określone preferencje smakowe. Lista dań, które może jeść dziecko po pierwszym roku życia stopniowo wydłuża się. Jadłospis Juniora nadal jednak różni się od jadłospisu dorosłego.
Co znajdziesz w tym artykule:
Jak nauczyć dziecko samodzielnego jedzenia?
Przejdź do artykułuCo powinno jeść roczne dziecko? Potrzeby żywieniowe Juniora
Jadłospis rocznego dziecka powinien różnic się od jadłospisu dorosłych. Podstawową i ważną różnicą w stosunku do dań dla dorosłych jest sposób przyprawiania potraw dla dzieci i wielkość porcji. Jego posiłki powinny składać się z 5 grup produktów żywnościowych: produktów białkowych (mleka i produktów mlecznych, mięsa, ryb, drobiu i jaj), produktów zbożowych, tłuszczów, warzyw oraz owoców. Kubki smakowe dziecka nie są przyzwyczajone do nadmiaru soli czy cukru, co jest dobrym punktem wyjścia dla zdrowego stylu życia w przyszłości. Ponadto warto ufać apetytowi dziecka, maluch jest w stanie sam określać wielkość porcji, którą zje. Warto kierować się zasadą: „Rodzic/Opiekun decyduje o tym, co dziecko je. Dziecko decyduje o tym, ile zje”.
W diecie rocznego dziecka można pozwolić sobie na więcej fantazji. Dziecko w ciągu dnia powinno otrzymywać 4-5 regularnych posiłków dziennie – 3 podstawowe (śniadanie, obiad i kolacja) i 1-2 uzupełniające (drugie śniadanie i/lub podwieczorek). Stopniowo zmienia się także konsystencja podawanych produktów – do 24. m.ż. kształtuje się umiejętność gryzienia, zatem coraz częściej na jego talerzyku pojawiają się stałe pokarmy.
Dieta rocznego dziecka – najważniejsze potrzeby żywieniowe
- Zapotrzebowanie na energię dziecka po 1. roku życia należy ustalać indywidualnie w odniesieniu do masy ciała malucha – w przybliżeniu zapotrzebowanie to wynosi 83 kcal na 1 kg ciała dziecka. Zalecana dzienna pula energii to 1000 kcal.
- Ilość białka w diecie rocznego dziecka powinna wynosić minimalnie 1 g/1 kg masy ciała, a maksymalnie 15 % energii w całodziennego spożycia.
- Ważnym źródłem energii w diecie rocznego dziecka powinny być tłuszcze (35-40 % zapotrzebowania energetycznego). Warto zwracać uwagę na to, by źródłem tłuszczów były nienasycone kwasy tłuszczowe (np. oleje roślinne), w tym wielonasycone kwasy tłuszczowe (ryby morskie).
- Głównym źródłem energii w diecie juniora powinny być węglowodany (45-65 % zapotrzebowania). Warto podawać dziecku produkty, które są bogate w węglowodany złożone. Mowa tu o: pieczywie, kaszach, makaronach.
- Głównym źródłem płynów w diecie dziecka powinna być woda. Dzieci po 1. roku życia nie powinny pić napojów słodzonych i gazowanych.
- Ilość soków owocowych w diecie dzieci po 1. rok życia jest ograniczona i wynosi 120 ml soku/dziennie (stanowi to ok. połowę zalecanej dziennej porcji owoców i produktów owocowych).
Wapń w diecie rocznego dziecka
Junior ma specyficzne wymagania żywieniowe. W przeliczeniu na kilogram masy ciała potrzebuje więcej energii oraz składników odżywczych niż osoba dorosła. W jego diecie szczególnie ważną rolę odgrywa wapń oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Tymczasem badania Instytutu Matki i Dziecka przeprowadzone wspólnie z Fundacją Nutricia pokazują, że dieta aż 80 % dzieci w wieku 1-3 lat w Polsce jest deficytowa pod względem wapnia . Roczne dziecko powinno spożywać codziennie produkty mleczne, takie jak mleko (w tym mleko modyfikowane przeznaczone dla dzieci w wieku poniemowlęcym), jogurt, kefir, maślankę. Należy jednak pamiętać, że dzienne spożycie mleka krowiego nie powinno przekraczać 500 ml. Podawanie dzieciom mleka typu junior może wpływać na zwiększenie spożycia żelaza, witaminy D oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3) w porównaniu do spożywania niemodyfikowanego mleka krowiego.
Źródła:
- Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia. Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów w 2020 roku. Opracowanie merytoryczne H. Weker et al.
- Szajewska H. i wsp., Zasady żywienia zdrowych niemowląt. Stanowisko Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci, Hanna Szajewska i wsp., Standardy Medyczne/Pediatria, 2021, t. 18, 805-822.
- Weker H. et Baranska M., Raport: Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-26 miesięcy w Polsce. Instytut Matki i Dziecka, Warszawa, 2011.
Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni
Dowiedz się, jak prawidłowo komponować dietę Twojego dziecka w czasie 1000 pierwszych dni życia.
Sprawdź