hummus-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej
bez-mleka

Hummus

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 2
Porcja: 404.9 kcal
Rodzaj: Przekąska

Bogaty w cynk, fosfor, żelazo, błonnik, potas, sód, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B

Alergeny: sezam

Ciecierzyca - duża zawartość cynku, fosforu, żelaza, błonnika oraz białek - stanowi alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego dla wegetarian i wegan.

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi i magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Marchew jest bogata w beta karoten, witaminę C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne (między innymi potas, sód, fosfor, miedź, magnez). Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo, dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.

Składniki

  • Ciecierzyca w puszce - 1 opakowanie
  • Suszone pomidory - 3 sztuki
  • Przyprawy (kumin rzymski, pieprz, sól)
  • Cebula średnia
  • Pasta tahini (pasta z sezamu) - 2 łyżki lub 3 łyżki podprażonego sezamu
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • Sok z cytryny - 2 łyżki
  • Czosnek - 1 ząbek
  • Marchewka - 3 średnie sztuki

Zamienniki

  • oliwa z oliwek > olej rzepakowy
  • pasta Tahini > sezam podprażony na patelni

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Ciecierzycę dobrze wypłucz.
  2. Do miski przełóż ciecierzycę, suszone pomidory, przyprawy, poszatkowaną cebulę, tahini, oliwę, sok z cytryny, zmiażdżony ząbek czosnku i zblenduj.
  3. Jeśli masa będzie za gęsta, dodaj odrobinę wody.
  4. Gotowy hummus jedz za pomocą marchewki.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

hummus-1.jpg

Wskazówka

Możesz przygotować kilka wersji humusu, dodając do niego zamiast pomidorów odrobinę ugotowanego buraka, ugotowanej marchewki lub słodką paprykę.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

salatka-cezar-2.jpg

Sałatka cezar

Bogata w likopen, beta karoten

Sprawdź
krem-czekoladowy-ala-nutella-2.jpg

Krem czekoladowy a’la Nutella

Bogaty w magnez, żelazo, cynk

Sprawdź
frytki-warzywne-2.jpg

Frytki warzywne

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź