Dietetyk
Bogaty w cynk, fosfor, żelazo, błonnik, potas, sód, beta karoten, witaminy C, E, K, witaminy z grupy B
Alergeny: sezam
Ciecierzyca - duża zawartość cynku, fosforu, żelaza, błonnika oraz białek - stanowi alternatywę dla białek pochodzenia zwierzęcego dla wegetarian i wegan.
Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi i magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.
Marchew jest bogata w beta karoten, witaminę C, K, witaminy z grupy B (między innymi kwas foliowy, B1, B2) czy składniki mineralne (między innymi potas, sód, fosfor, miedź, magnez). Poprawia stan skóry, wzrok, opóźnia procesy starzenia oraz działa przeciwnowotworowo, dzięki właściwościom przeciwutleniającym. Wzmacnia odporność oraz pozytywnie wpływa na profil lipidowy.
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.
Możesz przygotować kilka wersji humusu, dodając do niego zamiast pomidorów odrobinę ugotowanego buraka, ugotowanej marchewki lub słodką paprykę.
Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.
Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.