placki-jaglane-z-jablkiem-2.jpg
bez-miesa
bez-zboza
bez-jajej

Placki jaglane z jabłkiem

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 2
Porcja: 495.8 kcal
Rodzaj: Śniadanie

Alergeny: białka mleka

Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i wspomaga pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.

Jabłka oprócz błonnika (głównie pektyny), witamin C, E, K, beta karotenu oraz witamin z grupy B i składników mineralnych, jak wapń, fosfor, magnez, potas, zawiera także m.in. kwercetynę, która wykazuje silne działanie przeciwutleniające.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Składniki

  • Mleko krowie 2,0% - szklanka
  • Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki
  • Kasza jaglana - 8 łyżek suchej kaszy
  • Jabłko duże - 1 sztuka
  • Soda oczyszczona - ½ łyżeczki
  • Cynamon - ½ łyżeczki

Zamienniki

  • kasza jaglana > kasza gryczana palona, kasza gryczana niepalona, ryż basmati
  • mleko krowie > mleko roślinne (np. sojowe, ryżowe, kokosowe), mleko kozie
  • mąka ziemniaczana > mąka kukurydziana, mąka orkiszowa, mąka pełnoziarnista

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Kaszę przepłucz wrzątkiem, a następnie ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Ugotowaną masę przełóż do miski i dodaj mąkę, mleko, sodę, plasterki jabłka, a następnie zblenduj.
  3. Z przygotowanej masy formuj placuszki i usmaż.
  4. Podaj posypane cynamonem.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

placki-jaglane-z-jablkiem-1.jpg

Wskazówka

Ugotowaną kaszę możesz przez kilka dni przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

owoce-pod-owsiana-kruszonka-2.jpg

Owoce pod owsianą kruszonką

Bogate w błonnik, beta-glukany

Sprawdź
owsiane-pancakes-2.jpg

Owsiane pancakes

Bogate w błonnik, beta-glukany

Sprawdź
placuszki-marchewkowe-z-lososiem-2.jpg

Placuszki marchewkowe z łososiem

Bogate w beta karoten, witaminę C

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź