salatka-z-selerem-naciowym-2.jpeg
bez-miesa
bez-jajej

Sałatka z selerem naciowym

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 1
Porcja: 358.1 kcal
Rodzaj: Drugie śniadanie

Alergeny: białka mleka, gluten, orzechy, seler

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi, magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B. 

Składniki

  • Seler naciowy - 3 łodygi
  • Mix sałat - garść
  • Pomidor czerwony - średnia sztuka
  • Oliwa z oliwek - łyżka
  • Ser mozzarella - ½ kuli
  • Orzechy włoskie - 5 sztuk
  • Pieczywo, np. bułka grahamka

Zamienniki

  • mix sałat > rukola, roszponka, sałata rzymska, masłowa itp.
  • ser mozzarella > ser feta, ser kozi, ser owczy
  • ser feta, ser kozi, ser owczy > orzechy nerkowca, orzechy laskowe, migdały
  • pieczywo > bułka grahamka, chleb pełnoziarnisty na zakwasie, chleb gryczany

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Seler pokój w drobne paski, a pomidora w kostkę.
  2. Orzechy podpraż na suchej patelni.
  3. Do miseczki przełóż mix sałat, selera, dodaj pokrojone pomidory, ser pokrojony w plasterki i polej całość oliwą z oliwek.
  4. Podawaj ze stostowanym pieczywem.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

salatka-z-selerem-naciowym-1.jpeg

Wskazówka

Jeśli przeszkadzają Ci „nitki” z selera, możesz się ich pozbyć.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

czerwony-koktajl-z-truskawkami-2.jpeg

Czerwony koktajl z truskawkami

Bogaty w witaminę C, E, kwasy omega 3, beta karoten, wapń, potas, magnez

Sprawdź
kanapki-z-pasta-z-makreli-2.jpeg

Kanapki z pastą z makreli

Sprawdź
tabbouleh-2.jpeg

Tabbouleh

Bogaty w beta karoten, witaminy C, E, K

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź