Jeśli planujesz ciążę, odpowiednio wcześniej pomyśl o przygotowaniu do niej Twojego organizmu. Zrezygnuj z alkoholu i innych używek. Zwracaj uwagę, aby Twoje posiłki zawierały odpowiednią ilość składników odżywczych.
Kalendarz ciąży
Dowiedz się, jak przebiega ciąża tydzień po tygodniu. Sprawdź, jak zmieniasz się Ty i Twój maluszek. Poznaj najczęstsze dolegliwości ciążowe i skuteczne sposoby radzenia sobie z nimi.
Przejdź do stronyBiałko. Aminokwasy zawarte w białku stanowią budulec ciała dziecka.
Węglowodany złożone, zawarte w pełnych ziarnach i niektórych warzywach, dostarczają organizmowi energię i błonnik, który pomaga zapobiegać zaparciom. Unikaj węglowodanów prostych, ponieważ są źródłem pustych kalorii.
Tłuszcze są ważnym źródłem energii i pomagają w przyswajaniu witamin: A, D, E i K. Przy okazji zawierają dużo kalorii, więc ogranicz ich spożycie.
Wapń ma olbrzymie znaczenie, jako budulec kości i zębów dziecka
Żelazo jest niezbędne do wytwarzania hemoglobiny, składnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w układzie krwionośnym. W czasie ciąży potrzebujesz więcej hemoglobiny, aby dostarczać dziecku tlen.
Witamina C pomaga w wytwarzaniu kolagenu, białka odpowiedzialnego za strukturę kości, chrząstek, mięśni i naczyń krwionośnych dziecka. Jest też przeciwutleniaczem, co oznacza, że pomaga zapobiegać chorobom. Organizm nie potrafi magazynować witaminy C, dlatego tak ważne jest, by codziennie ją dostarczać.
Kwas foliowy to rodzaj witaminy B wykorzystywany jest do produkcji dodatkowych ciałek krwi, potrzebnych Tobie i Twojemu dziecku. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu niektórych enzymów. Spożywany w okresie przygotowania się do ciąży i we wczesnej fazie ciąży, zapobiega wadom cewy nerwowej, oraz rozszczepowi wargi lub podniebienia.
Witamina A wspiera tworzenie skóry, kości i oczu maleństwa, a także pomaga w wytwarzaniu komórek, z których wykształcą się organy wewnętrzne dziecka. Uwaga: nadmiar witaminy A może zaszkodzić Tobie i Twojemu dziecku, tak samo jak używki.
Witamina D pomaga budować kości, tkanki i zęby. Umożliwia organizmowi prawidłowe i maksymalne wykorzystanie wapnia i fosforu przyjmowanych w diecie.
Cynk wpływa on pozytywnie na rozwój płodu (wielkość płodu, czas porodu) oraz wspiera siły obronne matki przez infekcjami.
Płyny są konieczne do rozwoju nowych komórek, zachowania właściwej ilości krwi oraz przetwarzania składników odżywczych. Zmniejszają także ryzyko powstawania opuchlizn, zaparć i infekcji dróg moczowych.