Jakie produkty wybierać, komponując codzienny jadłospis rocznego dziecka? Jak przygotowywać posiłki i na co zwrócić szczególną uwagę? Oto wskazówki, które pomogą Ci ułożyć przygotować menu Juniora.
Co znajdziesz w tym artykule:
- 1.Zadbaj o różnorodność
- 2.Wspieraj prawidłowy rozwój dziecka z Bebiko Junior 3
- 3.Dostosuj ilość i wielkość porcji
- 4.Zadbaj o jakość
- 5.Gotuj „lekko”
- 6.Zadbaj o wygląd posiłku
- 7.Pamiętaj o konsystencji
- 8.Podawaj posiłki w odpowiedniej temperaturze
- 9.Ogranicz sól
- 10.Wybieraj produkty sezonowe
- 11.Pamiętaj o wodzie
Jak nauczyć dziecko samodzielnego picia z butelki?
Przejdź do artykułuZadbaj o różnorodność
Dieta rocznego dziecka będzie prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych – białka, tłuszczu, witamin i składników mineralnych, w tym żelaza i wapnia, gdy w jej komponowaniu wykorzystane zostaną różnorodne produkty spożywcze – mleko i produkty mleczne, pieczywo, kasze, mięso, drób, ryby, owoce i warzywa, a przygotowywane posiłki będą urozmaicone.
Układając dzienny jadłospis rocznego dziecka, skorzystaj z podpowiedzi ekspertów. Opracowany przez nich modelowy Talerzyk Żywieniowy w prosty sposób wyjaśnia, z jakich produktów komponować zbilansowane menu Juniora.
Kalkulator witaminy D, wapnia i jodu
Sprawdź, czy prawidłowo komponujesz dietę Twojego dziecka w te 3 składniki odżywcze.
ObliczWspieraj prawidłowy rozwój dziecka z Bebiko Junior 3
Codziennie dbaj, by dostarczać niezbędne dla rozwoju witaminy i składniki mineralne, których Twoje dziecko potrzebuje nawet 6 razy więcej niż Ty (w przeliczeniu na kilogram masy ciała)*! Z zalecanych w Talerzu Żywieniowym 3 porcji produktów mlecznych, podaj codziennie 2 kubki Bebiko Junior 3, które uzupełniają w 70% dzienne zapotrzebowanie na wapń i żelazo, w 80% zalecanej dziennej suplementacji witaminą D oraz aż w 90% na jod*. To prosty i niezawodny sposób, by odpowiedzieć na wielkie potrzeby małych brzuszków.
Dostosuj ilość i wielkość porcji
Stosując się do wskazówek opracowanego przez ekspertów Talerzyka Żywieniowego, w tym rekomendowanych ilości porcji poszczególnych produktów, łatwiej odpowiesz na wyjątkowe zapotrzebowanie małego organizmu na składniki odżywcze niezbędne w okresie intensywnego wzrostu i rozwoju.
Porcje powinny być dopasowane do wieku dziecka i uwzględniać jego apetyt oraz preferencje smakowe. Pamiętaj, że zbyt duże porcje mogą zniechęcać do jedzenia lub sprzyjać rozwojowi nadwagi. Dziecko powinno móc spożyć posiłek samodzielnie przy pomocy sztućców, dlatego unikaj długich makaronów, dużych cząstek warzyw w surówkach lub dużych kawałków mięsa.
Nie wiesz, ile to porcja? Zobacz przykładowe porcje dla różnego rodzaju pokarmów.
Zadbaj o jakość
Roczne dziecko nie jest małą wersją rodziców, a jego brzuszek wciąż ma wyjątkowe wymagania. Mały organizm jest mniej odporny na zanieczyszczenia i dodatki chemiczne w pokarmach i napojach, niż organizm dorosłego. Dlatego posiłki rocznego dziecka - podobnie jak w okresie całych 1000 pierwszych dni życia - powinny odpowiadać na szczególne wymagania dotyczące bezpieczeństwa żywności. Dotyczy to wszystkich produktów mlecznych, zbożowych, warzyw, owoców i mięs. Również tłuszcze stosowane w diecie rocznego dziecka powinny być najwyższej jakości.
Gotuj „lekko”
Dla małych dzieci szczególnie zalecane są dania gotowane na parze, a także gotowane tradycyjnie: pieczone i duszone. Przy potrawach smażonych rekomendowane jest smażenie bez tłuszczu lub w niewielkiej jego ilości, nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu. Niewskazane są potrawy smażone w głębokim tłuszczu.
Zadbaj o wygląd posiłku
Estetyczna kompozycja na talerzu budzi zainteresowanie dziecka i pobudza apetyt, zachęcając do zjedzenia całego posiłku (a w nim składników odżywczych niezbędnych dla rozwoju!). Przyzwyczajanie dziecka do atrakcyjnie podanych dań pozytywnie wpływa na kształtowanie zachowań żywieniowych. Dlatego warto zwrócić uwagę na odpowiedni dobór produktów pod względem kolorów, smaków, zapachów i konsystencji, szczególnie w jednym posiłku.
Pamiętaj o konsystencji
Roczne dziecko wciąż doskonali umiejętność żucia i gryzienia. Dlatego stopień rozdrobnienia składników posiłku powinien być dostosowany do wieku i umiejętności malucha. Należy jednak unikać zbytniego rozdrabniania dań, papkowatych konsystencji czy zbyt częstego podawania gładko zmiksowanych potraw. Konsystencja posiłków powinna bowiem wspierać rozwój umiejętności gryzienia i żucia.
Podawaj posiłki w odpowiedniej temperaturze
Potrawy nie mogą być zbyt gorące, ponieważ dziecko może się poparzyć. Jeśli przy tym nastąpi zachłyśnięcie pokarmem, a dziecko zakrztusi się lub przestraszy, jego niechęć do jedzenia może trwać bardzo długo, prowadząc do zaburzeń odżywiania.
Ogranicz sól
Posiłki dla rocznego dziecka powinny być przygotowywane z ograniczeniem soli, a walory smakowe potraw można polepszyć, używając odpowiednich dla malucha przypraw korzennych lub ziołowych. Z gotowych mieszanek przypraw wybieraj te, które zostały przygotowane na bazie suszonych ziół, bez soli i wzmacniaczy smaku.
Wybieraj produkty sezonowe
Przygotowując posiłki, korzystaj w pierwszej kolejności ze świeżych produktów sezonowych, pamiętając o ich jakości. W okresie zimowym można zastąpić świeże warzywa i owoce tymi dostępnymi w słoiczkach (spełniającymi surowe normy bezpieczeństwa żywności dla niemowląt) lub produktami mrożonymi.
Pamiętaj o wodzie
Powierzchnia skóry dzieci jest proporcjonalnie większa, niż u dorosłych, w wyniku czego szybciej tracą płyny. Woda odpowiedniej jakości jest bardzo ważnym elementem w codziennym jadłospisie rocznego dziecka.
* Zgodnie z: Normy żywienia dla populacji polskiej. Jarosz M. (red.): Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2017
Bebiko Junior 3 tak jak inne mleka modyfikowane dla małych dzieci na rynku polskim zawiera wapń, żelazo, jod oraz witaminę D.
TAGI: najlepsze mleko modyfikowane, mleko modyfikowane, mleka modyfikowane