Układ trawienny niemowlęcia rozwija się jeszcze po jego narodzinach. Na każdym etapie rozwoju potrzebuje szczególnej dbałości i delikatnego traktowania, w tym dopasowanego sposobu żywienia.
Nasza najdelikatniejsza formuła* dla malutkich brzuszków
Bebiko PRO+ 2 to PODWÓJNE WSPARCIE dla malutkich brzuszków, dzięki wykorzystaniu:
LACTOFIDUS – procesu inspirowanego naturalnym zjawiskiem fermentacji mlekowej,
unikalnej kompozycji błonnika GOS/FOS
oraz kompletnej kompozycji** składników odżywczych wspierających prawidłowy rozwój***, takich jak: żelazo, wapń, witamina D oraz kwasy omega 3 (ALA i DHA).
Czym jest Lactofidus?
Jest to proces fermentacji mlekowej, podczas którego wykorzystywane są konkretne szczepy bakterii kwasu mlekowego:
W wyniku procesu Lactofidus powstaje fermentowana baza mleczna, która następnie łączona jest ze standardowym mlekiem modyfikowanym w odpowiedniej proporcji.
Wyjątkowa kompozycja błonnika GOS/FOS
Galaktooligosacharydy (GOS) i Fruktooligosacharydy (FOS) w proporcji 9:1 to kompozycja błonnika, który jest ważnym składnikiem prawidłowej diety.
ALA (omega 3) dla rozwoju mózgu i tkanki nerwowej
Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – takie jak ALA – są potrzebne dla prawidłowego rozwoju dzieci. ALA jest prekursorem do tworzenia istotnego dla rozwoju mózgu i wzroku kwasu DHA. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są to składniki, których organizm niemowlęcia nie potrafi syntetyzować i muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, dlatego tak ważna jest ich zawartość w diecie dziecka.
Wapń i witamina D dla prawidłowego rozwoju kości i zębów
Wapń to składnik mineralny będący materiałem budulcowym dla mocnych kości i zębów. Badanie Instytutu Matki i Dziecka wykazało, że aż 80% dzieci w wieku 1–3 lata ma dietę niedoborową w wapń*. Witamina D jest niezbędna w procesie wchłaniania wapnia, budowy kości i zębów. Badania pokazują, że u 19% niemowląt w wieku 6 miesięcy i 32% dzieci w wieku 12 miesięcy stwierdzono niedobory witaminy D we krwi**. Jednocześnie dieta aż 80% dzieci w wieku 1-3 lata zawiera zbyt mało tego cennego składnika*.
Żelazo i jod dla wsparcia prawidłowego rozwoju poznawczego
Żelazo u dzieci, jest szczególnie ważnym pierwiastkiem, gdyż po ukończeniu 6 miesięcy życia zapasy żelaza zgromadzone podczas ciąży w organizmie dziecka wyczerpują się. Poziom żelaza jest wtedy całkowicie zależny od jego dostarczenia wraz z dietą. Żelazo przyczynia się do prawidłowego tworzenia hemoglobiny i czerwonych krwinek. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, a wraz z jodem na rozwój funkcji poznawczych m.in. koncentracji czy spostrzegania.
Witaminy A, C, D wspomagają rozwój i funkcjonowanie wciąż rozwijającego się układu odpornościowego dziecka.
Układ odpornościowy noworodka jest jeszcze niedojrzały. Kompleks witamin A, C i D jest szczególnie ważny dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Bebiko PRO+ 2 to pierwsze w Polsce częściowo fermentowane mleko modyfikowane, w którego skład częściowo wchodzi fermentowana baza mleczna. Dowiedz się, na czym polega wyjątkowy proces fermentacji mlekowej.
Do mleka, które zawiera laktozę (cukier występujący w mleku, który ulega fermentacji) dodawane są dwa wyselekcjonowane szczepy bakterii. W tym momencie rozpoczyna się proces fermentacji mlekowej. Podczas procesu fermentacji bakterie zaczynają się namnażać, a następnie cukier mleczny (laktozę) przekształcają ostatecznie do kwasu mlekowego.
W celu zatrzymania całego procesu, fermentowane mleko zostaje ochłodzone w momencie kiedy uzyska właściwą kwasowość (czyli pH). Następnie otrzymany produkt jest suszony w wyższej temperaturze, dzięki czemu w finalnym produkcie nie ma żywych kultur bakterii. Wysuszona fermentowana baza mleczna jest następnie dodawana do standardowego mleka modyfikowanego.
Proces fermentacji w przemyśle spożywczym jest bardzo popularny. Jest on również bardzo dobrze znany naszym babciom czy dziadkom. Każdy z procesów fermentacji wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jak również w domach (np. podczas kiszenia ogórków czy kapusty), wygląda trochę inaczej m.in. biorą w nich udział różne kultury bakterii, co powoduje, że powstają różne związki, wpływające na ostateczny wygląd i smak produktu.
Bardzo znanymi produktami, które powstają w wyniku procesu fermentacji są produkty mleczne, takie jak jogurt, maślanka czy kefir.
Bebiko PRO+ 2
Mleko następne, częściowo fermentowane
Czy wiesz, że brzuszek Twojego dziecka rozwija się jeszcze po urodzeniu? Poznaj ciekawostki o brzuszku, sprawdź jak się rozwija i weź udział w quizie!
Chcesz wiedzieć jak krok po kroku wprowadzać maluszka w świat nowych smaków? Zarejestruj się i...