Błonnik pokarmowy, zwany także włóknem roślinnym jest bardzo cennym składnikiem diety. Jego obecność w codziennym jadłospisie jest szczególnie ważna w momencie rozszerzania diety, kiedy mogą pojawić się różne problemy trawienne. Błonnik wspiera prawidłową pracę przewodu pokarmowego, dzięki czemu zapobiega uciążliwym zaparciom.
Co znajdziesz w tym artykule:
Przewodnik dla mamy, czyli schemat żywienia niemowląt
Przejdź do artykułuCzym jest błonnik?
Błonnik pokarmowy to nietrawione węglowodany złożone (polisacharydy), będące składnikiem ścian komórkowych roślin. Błonnik występuje w dwóch postaciach – rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, z których każda pełni inną, ważną dla zdrowia funkcję.
Do błonnika rozpuszczalnego zaliczamy pektyny, gumy, śluzy roślinne oraz polisacharydy. Znajdziemy je w owocach i warzywach. Najwięcej błonnika rozpuszczalnego zawierają suszone jabłka, śliwki, morele, banany, a z warzyw, korzeń pietruszki, marchewka oraz rośliny strączkowe (fasola, groszek zielony, soczewica, fasolka szparagowa). Ten rodzaj błonnika ma zdolność tworzenia żeli w jelicie cienkim i w ten sposób może hamować pasaż w przewodzie pokarmowym. Wykazuje niewielki wpływ na wchłanianie składników mineralnych. Zasadnicza rola błonnika rozpuszczalnego w wodzie polega na działaniu stymulującym rozwój mikrobioty jelitowej. Błonnik pokarmowy rozpuszczalny w wodzie powoduje zwiększenie masy wydalanego stolca i jego rozluźnienie. Błonnik rozpuszczalny posiada także zdolność wiązania związków toksycznych jak toksyny bakteryjne i metale ciężkie, dzięki czemu zapobiega ich wchłanianiu w jelicie cienkim.
Kalendarz żywienia dziecka w 1000 pierwszych dni
Dowiedz się, jak prawidłowo komponować dietę Twojego dziecka w czasie 1000 pierwszych dni życia.
SPRAWDŹŹródła błonnika w diecie dziecka
Błonnikiem nierozpuszczalnym są celulozy i ligniny. Szczególnie dużo występuje go w otrębach pszennych, chlebie razowym, nasionach grochu, czarnych porzeczkach. Ta frakcja błonnika ma zasadniczy wpływ na masę, konsystencję stolca i czas przechodzenia pokarmu przez jelita. Rola błonnika nierozpuszczalnego polega na wiązaniu wody, zwiększeniu objętości treści pokarmowej w jelicie, pobudzeniu ukrwienia jelit i perystaltyki poprzez mechaniczne drażnienie ściany jelita grubego. Aby możliwe było działanie rozluźniające błonnika nierozpuszczalnego konieczna jest dostateczna podaż płynów. U dzieci w wieku 1-3 lat zapotrzebowanie na płyny wynosi ok. 1250 ml na dobę (Woda pochodząca z napojów i produktów spożywczych).
Pomimo, iż błonnik nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym, jest niezbędnym składnikiem diety. Poza wymienionym wcześniej wpływie na masy kałowe, perystaltykę jelit i pobudzanie wzrostu mikrobioty jelitowej, wiąże kwasy żółciowe i obniża stężenie cholesterolu we krwi.
TAGI: zaparcia, błonnik pokarmowy, karmienie piersią, mikroflora, zaparcia u niemowlaka, zatwardzenie u niemowlaka, domowe sposoby na zaparcia