Witamina D i wapń odgrywają kluczową rolę w rozwoju dziecka. Dowiedz się, jak zadbać, by nie zabrakło ich w diecie Twojego malucha.
Co znajdziesz w tym artykule:
Dlaczego witamina D i wapń są ważne?
Witamina D odgrywa dużą rolę w prawidłowym rozwoju maluszka. Wpływa na wzrost i budowę jego kości. Niedobór witaminy D u dzieci może prowadzić nawet do krzywicy. Witamina D jest także niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Jeśli maluszek nie otrzyma zalecanej dawki witaminy D może się obniżyć jego odporność – dziecko będzie miało większą skłonność do infekcji.
Wapń bierze udział w budowaniu mocnych ząbków i kości dziecka. Niedobór tego pierwiastka u niemowląt i małych dzieci może prowadzić do wzrostu słabych kości, podatnych na złamania. Wapń jest również potrzebny do prawidłowej pracy układu nerwowego i serca.
To warto wiedzieć..
Zgodnie z najnowszymi zaleceniami żywieniowymi ekspertów zdrowe dziecko po 1. roku życia potrzebuje 15 mikrogramów (600 j.m.) witaminy D i 700 mg wapnia dziennie*
*„Normy żywienia zdrowych dzieci w 1.-3. roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów” – „Standardy Medyczne. Pediatria”, 2012, T9
Źródła witaminy D i wapnia w pożywieniu
Źródła wapnia w diecie w okresie niemowlęcym to pokarm mamy lub mleko modyfikowane. Jeśli jesteście już na etapie rozszerzania diety pamiętaj o dostarczeniu dziecku wapnia z innych źródeł. Możesz podawać mleko modyfikowane oraz produkty mleczne. Po 1. roku życia zaleca się 2 szklanki mleka oraz 1 porcję produktów mlecznych, takich jak jogurty, maślanki i kefiry każdego dnia.
Wielu rodzicom wydaje się, że wapń i witaminę D bez problemu znajdą w mleku i przetworach mlecznych. Tymczasem produkty te zawierają przede wszystkim wapń, zaś witaminę D jedynie w niewielkiej ilości. Zatem, aby zapewnić dziecku zdrowy wzrost, oprócz nabiału, powinniśmy podawać mu posiłki szczególnie bogate w „słoneczną witaminę”, takie jak tłuste ryby lub tran. Na rynku dostępne są także produkty dla dzieci – np. mleko modyfikowane, kaszki mleczno-zbożowe – wzbogacone w witaminę D, co znacznie ułatwia rodzicom zaplanowanie odpowiednio zbilansowanej diety najmłodszych.
Czy wiesz, że... dzieci w Polsce są zagrożone niedoborami witaminy D? Badania pokazują, że aż u 75% niemowląt stwierdzono niedobory tej witaminy w diecie**. Ponadto jadłospis 94% dzieci w wieku 1-3 lata zawiera zbyt mało witaminy D?**
**Weker H, Instytut Matki i Dziecka, Warszawa 2017 (raport z badania: Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku od 5 do 36 miesiąca życia – badanie ogólnopolskie 2016) przeprowadzone we współpracy z Fundacją Nutricia;
Porada eksperta:
- Układając zbilansowany jadłospis maluszka należy szczególnie zadbać o to, by dostarczał on odpowiedniej ilości zarówno witaminy D, jak i wapnia. Składniki te współpracują przy budowaniu kości – witamina D trzyma pieczę nad prawidłowym wchłanianiem i regulowaniem poziomu wapnia i fosforu, które stanowią najważniejszy budulec zębów i kości.
- Witamina D powstaje w organizmie człowieka pod wpływem słońca. Szerokość geograficzna, w której się znajdujemy, sprawia jednak, że wytwarzanie witaminy D przez syntezę skórną może być niewystarczające. Uzupełnianie jej w jadłospisie jest zatem bardzo ważne dla rozwoju dziecka. Niekiedy pediatra może zalecić także suplementację witaminy D.
- Wapń pochodzący z mleka oraz przetworów mlecznych przyswajany jest przez nas w 30%. Dlatego mleko (w tym mleko modyfikowane) oraz przetwory mleczne stanowią najlepsze źródło wapnia w diecie maluszka. Inne źródła wapnia: zielone warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych czy orzechy również obfitują w wapń, ale przyswajanie go przez organizm z tych produktów jest niewielkie.
TAGI: Witamina D, wapń, dieta dziecka, mleko, jadłospis dziecka, żywienie niemowląt