Witaminy są ważnym elementem zbilansowanej diety, gdyż wspierają rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Głównym źródłem witamin jest to, co dziecko je, czyli mleko mamy i żywność uzupełniająca, podawana na odpowiednim etapie rozwoju. Które z witamin są ważne dla maluszka i gdzie ich szukać?
Co znajdziesz w tym artykule:
Wybrane witaminy ważne dla noworodka
Jak rekomenduje WHO przez pierwszych 6 miesięcy życia niemowlęcia mleko mamy stanowi wyłączny pokarm dziecka, a w kolejnych miesiącach, wraz z rozszerzaniem diety, mleko mamy powinno by podstawą menu dziecka. Warto, aby mama porozmawiała z lekarzem o ewentualnej suplementacji. Według zaleceń ekspertów kobiety w okresie laktacji powinny przyjmować witaminę D w ilości 2000 IU/dzień, natomiast kwas dokozaheksaenowy (DHA) z rodziny omega-3 w ilości – 200 mg/dzień (przy małym spożyciu ryb 400-500 mg)
Jeżeli karmienia piersią nie jest możliwe, lub zachodzi potrzeba dokarmiania dziecka, niektóre niemowlęta otrzymują mleko modyfikowane lub są karmione w sposób mieszany. Obecnie dostępne są mleka modyfikowane wzbogacane w niezbędne witaminy dla niemowląt, dlatego podając je maluszkowi skonsultuj z lekarzem potrzebę suplementacji witamin (m.in. witaminy D i K). Wyboru odpowiedniego mleka modyfikowanego należy dokonać wspólnie z lekarzem.
Źródła wybranych witamin w diecie niemowląt
Bez względu na sposób żywienia niemowlęcia w odpowiednim momencie należy rozpocząć rozszerzanie jego diety. Eksperci rekomendują, aby było to nie wcześniej niż w 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Wprowadzanie posiłków uzupełniających ma na celu wzbogacenie diety maluszka m.in. w cenne witaminy czy składniki mineralne, których samo mleko mamy nie jest już w stanie zapewnić w odpowiednich ilościach. Rozszerzanie diety dziecka służy także zaznajomieniu go z nowymi smakami i konsystencjami.
Czy wiesz, że...?
Zgodnie z zaleceniami ekspertów mleko krowie nie powinno pojawiać się w diecie niemowlęcia jako główny posiłek. Może pojawiać się jedynie jako składnik przygotowanej potrawy w okresie rozszerzania diety. Mleko krowie zawiera niewystarczającą ilość witamin i żelaza, oraz zbyt dużą ilość białka i sodu.
Przejdź do stronyWitamina C
Witamina C (kwas askorbinowy) wspiera odporność, bierze udział w syntezie kolagenu poprawiając szczelność naczyń krwionośnych. Jej źródłem są głównie warzywa i owoce: porzeczka, czerwona papryka, brokuły, kiwi, truskawki, cytrusy.
Wtamina D
Witamina D jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach, wpływa między innymi na wzrost i budowę kości dziecka oraz wspiera odporność organizmu. Jej niedobór u niemowląt i małych dzieci może prowadzić do krzywicy. Głównym źródłem witaminy D jest synteza w skórze pod wpływem słońca, jednak w naszym klimacie jest mało słonecznych dni i z uwagi na stosowanie kremów z filtrem UV synteza skórna nie jest traktowana jako wystarczające źródło witaminy D. Witaminę D można znaleźć również w produktach spożywczych takich jak tłuste ryby, spośród których maluszkom zaleca się łososia, śledzia, halibuta oraz chude ryby, jak np. dorsz. Ze względu na niewystarczającą syntezę skórną witaminy D oraz niewielkie spożycie tłustych ryb w polskiej diecie, witaminę tę należy suplementować według zaleceń pediatry.
Wystarczające spożycie (AI) witaminy D w grupie niemowląt w wieku 0-11 miejscy wynosi 10 µg cholekalcyferolu na dobę [1].
Witamina A
Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Bierze udział w wielu procesach w organizmie, wpływa np. na budowanie odporności organizmu. Źródłem witaminy A są produkty zwierzęce: mięso, ryby, jaja, masło. W produktach roślinnych znajduje się prowitamina A, którą tworzą karotenoidy (prekursory witaminy A). Źródłem karotenoidów są warzywa czerwone: marchew, dynia, boćwinka, pomidory oraz owoce: morele, śliwki czy brzoskwinie.
Witamina K
Witamina K jest potrzebna do prawidłowego krzepnięcia krwi. Dlatego aktualnie każdy noworodek otrzymuje w szpitalu profilaktycznie jednorazowo, bezpośrednio po urodzeniu, odpowiednią dawkę witaminy K w postaci zastrzyku. Jeśli noworodek po urodzeniu nie otrzymał witaminy K w zastrzyku, a podano ją doustnie (w kroplach), dziecko wymaga dalszego uzupełnienia zapasów tej witaminy. Odpowiednie postępowanie powinien zalecić lekarz.
Witamina E
Witamina E jest cennym przeciwutleniaczem, który bierze udział w wielu procesach w organizmie. Jej niedobory występują rzadko. Źródłem witaminy E są oleje roślinne.
[1] Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie pod red. M. Jarosz i in. NIZP-PZH, 2020
TAGI: witaminy, dieta dziecka