pediatrician
Laktaza jest enzymem wytwarzanym w jelicie cienkim. Laktaza jest niezbędna do kompletnego trawienialaktozy – cukru występującego w mleku. Największa aktywność tego enzymu występuje u niemowląt i małych dzieci, to właśnie w tym wieku spożycie mleka bogatego w laktozę jest największe. U wcześniaków enzym ten nie jest w pełni aktywny. Laktaza rozkłada laktozę, disacharyd, który nadaje mleku słodycz. Brak lub niedobór laktazy powoduje, że u osoby spożywającej mleko mogą wystąpić objawy nietolerancji laktozy. Przy nietolerancji laktozy mogą pojawić się dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Są to między innymi wzdęcia, bóle brzucha, gazy oraz biegunka. Laktazę można kupić jako suplement diety, jest dodawana do mleka oraz do produkcji produktów mlecznych "bez zawartości laktozy".
Przeczytaj również:
Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości
pediatra
Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania