Dietetyk
Alergeny: białka mleka, gluten
Mięta jak wszystkie świeże zioła obfituje w witaminy czy olejki eteryczne.
Groszek zielony obfituje w witaminy A, E, K, C oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne, jak magnez, żelazo, wapń, cyk, potas i fosfor. Wpływa na profil lipidowy, usprawnia pracę jelit, wykazuje działanie silnie przeciwnowotworowe.
Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartości allicyny. Obniża ciśnienie, poprawia profil lipidowy, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Stanowi dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak: wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom czy selen. Nadmierne spożycie czosnku, może wywołać wzdęcia.
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.
Do gotującego się groszku dodaj odrobinę sody - dzięki temu groszek zachowa intensywny kolor, a także unikniesz wzdęć!
Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.
Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.