kanapki-z-mietowa-pasta-z-zielonego-groszku-2.jpeg
bez-miesa
bez-jajej
wynos

Kanapki z miętową pastą z zielonego groszku

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 1
Porcja: 335 kcal
Rodzaj: Drugie śniadanie

Bogate w witaminy A, E, K, C oraz grupy B, magnez, żelazo, wapń, cynk, potas, fosfor

Alergeny: białka mleka, gluten

Mięta jak wszystkie świeże zioła obfituje w witaminy czy olejki eteryczne.

Groszek zielony obfituje w witaminy A, E, K, C oraz witaminy z grupy B i składniki mineralne, jak magnez, żelazo, wapń, cyk, potas i fosfor. Wpływa na profil lipidowy, usprawnia pracę jelit, wykazuje działanie silnie przeciwnowotworowe.

Czosnek wykazuje silne działanie bakteriobójcze dzięki zawartości allicyny. Obniża ciśnienie, poprawia profil lipidowy, wykazuje silne działanie przeciwutleniające. Stanowi dobre źródło witaminy C oraz witamin z grupy B i składników mineralnych takich jak: wapń, potas, cynk, magnez, miedź, chrom czy selen. Nadmierne spożycie czosnku, może wywołać wzdęcia.

Składniki

  • Groszek zielony mrożony - szklanka
  • Mały ząbek czosnku
  • Kilka listków świeżej mięty
  • Sok z cytryny
  • Masło - łyżeczka
  • Przyprawy (sól, pieprz)
  • Pieczywo, np. bułka grahamka

Zamienniki

  • pieczywo > bułka grahamka, chleb pełnoziarnisty na zakwasie, chleb gryczany
  • masło > olej rzepakowy, olej kokosowy, oliwa z oliwek

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Mrożony groszek przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszaj z posiekanym czosnkiem, miętą, pieprzem, solą, sokiem z cytryny i masłem.
  2. Całość zblenduj i podaj z pieczywem, np. bułką grahamką.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

kanapki-z-mietowa-pasta-z-zielonego-groszku-1.jpeg

Wskazówka

Do gotującego się groszku dodaj odrobinę sody - dzięki temu groszek zachowa intensywny kolor, a także unikniesz wzdęć!

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

zielony-koktajl-ze-szpinakiem-2.jpeg

Zielony koktajl ze szpinakiem

Bogate w żelazo, wapń, magnez, potas

Sprawdź
kanapki-z-pasta-z-bialej-fasoli-a-la-smalec-2.jpeg

Kanapki z pastą z białej fasoli - a'la smalec

Bogate w białko roślinne, selen, potas

Sprawdź
kanapki-z-pasta-z-makreli-2.jpeg

Kanapki z pastą z makreli

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź