kokosowy-indyk-z-tagliatelle-z-cukinii-2.jpg
bez-zboza
bez-jajej
bez-mleka

Kokosowy indyk z tagliatelle z cukinii

Czas przygotowania: 20 min
Łączny czas: 20 min
Ilość: 2
Porcja: 340 kcal
Rodzaj: Obiad

Bogaty w witaminy z grupy B, witaminy E, A, C, omega 3, potas, żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor

Alergeny: sezam

Kokos zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne oraz MCT - średniołańcuchowe trójglicerydy, które przyspieszają metabolizm.

Olej rzepakowy stanowi jedno z najlepszych źródeł przeciwzapalnych kwasów omega 3 w naszej diecie. Są one potrzebne do prawidłowej pracy nerek, serca, układu nerwowego, układu immunologicznego, a także do dobrej kondycji skóry. Wpływa pozytywnie na profil lipidowy, zwiększając stężenie „dobrego” cholesterolu HDL.

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B oraz potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi, fosforu.

Składniki

  • mleko kokosowe - ½ szklanki
  • olej rzepakowy - łyżka
  • mięso z piersi indyka - porcja - 250 g
  • papryka czerwona ¾ średniej
  • papryka żółta ¾ średniej
  • cukinia duża
  • przyprawy (sól, pieprz, curry)
  • świeża kolendra
  • sezam - 2 łyżki

Zamienniki

  • Makaron z cukinii > makaron ryżowy, makaron pełnoziarnisty, makaron bezglutenowy
  • mleko kokosowe > najlepiej w tym przepisie użyć właśnie tego - mleko roślinne (np. sojowe, ryżowe)
  • olej rzepakowy > olej kokosowy nierafinowany

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Pierś z indyka przypraw solą, pieprzem i curry, a następnie lekko podduś, dodaj pokrojone w paski warzywa (oprócz cukinii) i mleko kokosowe.
  2. Całość duś pod przykryciem około 10 minut.
  3. Przygotuj makaron z cukinii - do wrzącej osolonej wody wrzuć na 1 minutę cukinię startą na specjalnej temperówce albo cienkie plasterki wykonane za pomocą obieraczki do warzyw.
  4. Na talerzu ułóż makaron z cukinii i indyka w sosie kokosowym z warzywami, posyp kolendrą i sezamem.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

kokosowy-indyk-z-tagliatelle-z-cukinii-1.jpg

Wskazówka

Sos i mięso możesz przygotować w większej ilości i zamrozić na później.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

kotlet-schabowy-w-owsianej-panierce-2.jpg

Kotlet schabowy w owsianej panierce

Bogaty w beta karoten, błonnik, potas

Sprawdź
kotlety-warzywne-2.jpg

Kotlety warzywne

Bogate w żelazo, magnez, sód

Sprawdź
spaghetti-bolognese-z-indykiem-2.jpg

Spaghetti bolognese z indykiem

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B​

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź