Węglowodany

Są one podstawowym źródłem energii. Węglowodany możemy podzielić w zależności od wielkości cząsteczki na węglowodany złożone - polisacharydy i węglowodany proste – monosacharydy i disacharydy.  Do węglowodanów złożonych należą skrobia, glikogen, celuloza. Monosacharydy to glukoza, galaktoza, fruktoza, mannoza. Disacharydy to laktoza, maltoza, sacharoza. Węglowodany są trawione w przewodzie pokarmowymi  w jamie ustnej pod wpływem amylazy ślinowej, w dwunastnicy pod wpływem działania amylazy trzustkowej, amylazy jelitowej, disacharydaz. Wchłanianiu ulegają monosacharydy i niewielkie ilości disacharydów. Szczególna rolę pełnią węglowodany nieulegające trawieniu – błonnik pokarmowy. Rozluźnia on masy kałowe, reguluje perystaltykę jelit, stymuluje wzrost flory jelitowej.

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?