Twoje dziecko skończyło już rok? Na pewno wiesz już, że żywienie dzieci w wieku 1-3 lat nierzadko jest wyzwaniem. Chociaż troska o zdrowie i prawidłowy rozwój malucha jest dla każdej mamy priorytetem, to rodzice często nieświadomie popełniają różne błędy żywieniowe. Na przykład aż 90% dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia spożywa za dużo soli! Sprawdź, co powinnaś wiedzieć i jakich zasad przestrzegać, abyś w żywieniu maluszka nie popełniała błędów.
Pierwsze lata życia dziecka to kluczowy moment w jego rozwoju. Najmłodsi są najbardziej wymagającą grupą konsumentów – i to nie bez przyczyny. W końcu dziecko wciąż się rozwija, a jego układ trawienny czy poszczególne narządy nie są jeszcze w pełni dojrzałe. Właśnie dlatego żywienie małych dzieci może sprawiać trudność. Niesłusznie! Wystarczy poznać kilka prostych zasad – pomocny może być również schemat żywienia niemowląt. Przestrzeganie norm żywieniowych dla dzieci jest kluczem do kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych u malucha.
Najczęstsze błędy żywieniowe rodziców w żywieniu małych dzieci
Żywienie dzieci w wieku 13-36 miesięcy to nie lada wyzwanie – wie o tym każda mama. W 2011 roku zostało przeprowadzone badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce”. Z wnioskami z badania powinien zapoznać się każdy rodzic, aby żywiąc swoje dziecko, mógł uniknąć popularnych błędów:
- 52% polskich dzieci w wieku 1-3 lata spożywa niewystarczającą ilość błonnika pokarmowego wraz z dietą,
- 55% badanych dzieci miało nieprawidłowy wskaźnik masy ciała (BMI),
- 90% badanych dzieci do lat trzech spożywało za dużo soli,
- 80% dzieci spożywało za dużo cukru,
- 80% dzieci miało dietę zbyt ubogą w wapń i witaminę D,
- Ilość białka w codziennym jadłospisie badanych dzieci przekraczała średnio 3-krotnie aktualne podczas badania normy żywienia.
Co więcej prawie wszystkie dzieci (88,5%) otrzymują pomiędzy posiłkami przekąski – najczęściej są to owoce lub słodkie desery. Przygotowując deser czy drugie śniadanie, warto unikać produktów zawierających dodatek cukru – dzięki temu u dziecka nie wzmocni się preferencja smaku słodkiego.
Tylko 60% dzieci powyżej 1. roku życia codziennie otrzymuje produkty specjalnie przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci, które są odpowiednio zbilansowane oraz zwierają wysokiej jakości składniki spełniające normy żywieniowe dla dzieci. Tylko około połowa dzieci (45,8%) otrzymuje mleko modyfikowane typu Junior, dostarczające im wapń i błonnik, niezbędne do prawidłowego rozwoju do 3. roku życia.
Żywienie małych dzieci ma wpływ na ich rozwój i wybory żywieniowe w przyszłości. Komponując codzienne menu dziecka warto zadbać o odpowiednie zbilansowanie posiłków – wyniki badania pokazują, że u dzieci w wieku 13-36 miesięcy udział energii z węglowodanów był równy lub większy niż 60% w ogólnej puli energetycznej diety, co zwiększa trzykrotnie ryzyko wystąpienia nadwagi lub otyłości!
Badanie „Kompleksowa ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 13-36 miesięcy w Polsce” zostało przeprowadzone przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia. Badaniem objęto 400 dzieci w wieku 1-3 lata z losowo dobranej próby odzwierciedlającej populację polską w tym wieku. Obejmowało ono ocenę stanu odżywienia dzieci w oparciu o dane na temat wzrostu, masy ciała, stanu zdrowia i aktywności dziecka oraz ocenę sposobu żywienia dzieci, w tym ich zachowań i preferencji żywieniowych. Dane te odnoszono do standardów WHO oraz aktualnych zaleceń żywieniowych.
Dowiedz się więcej – zajrzyj na stornę, pobierz bezpłatny Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, opracowany przez ekspertów Instytutu Matki i Dziecka w ramach programu edukacyjnego „1000 pierwszych dni dla zdrowia”.
Tagi: żywienie małych dzieci, żywienie dzieci w wieku 13-36 miesięcy, żywienie dziecka w wieku 1-3 lat, błędy żywieniowe, normy żywieniowe dla dzieci