Dietetyk
Alergeny: orzechy, gluten
Gorzka, ciemna czekolada z dużą zawartością kakao jest bogata w magnez, żelazo, cynk, fosfor i potas. Wpływa na polepszenie samopoczucia. Zwracaj uwagę na skład - powinien zaczynać się od miazgi kakaowej a nie od cukru.
Kokos zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, składniki mineralne, takie jak: wapń, magnez, fosfor, potas oraz MCT - średniołańcuchowe trójglicerydy, które przyspieszają metabolizm.
Borówki są bogate w witaminę C, kwas foliowy, beta karoten oraz magnez, wapń i potas. Cechują się niskim indeksem glikemicznym i właśnie dzięki niskiej zawartości cukru są polecane przy dietach redukcyjnych oraz dla kobiet dbających o dietę. Wspomagają nasze oczy.
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.
Czekoladę możesz również rozpuścić w kuchence mikrofalowej - pamiętaj jednak, żeby robić to stopniowo i za każdym razem zamieszać czekoladę, by się nie spaliła! Nie rozpuszczaj również czekolady w garnku ustawionym bezpośrednio na palniku, ponieważ możesz ją spalić!
Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.
Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.