Dietetyk
Gorzka, ciemna czekolada z dużą zawartością kakao jest bogata w magnez, żelazo, cynk, fosfor i potas. Wpływa na polepszenie samopoczucia. Zwracaj uwagę na skład - powinien zaczynać się od miazgi kakaowej, a nie od cukru.
Kasza jaglana (proso) jako jedyna z kasz ma działanie zasadotwórcze, a więc nie zakwasza organizmu. Cechuje się wysoką zawartością żelaza, miedzi, wapnia, potasu, fosforu oraz witamin z grupy B. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe i wspomaga pracę układu immunologicznego. Kasza jaglana z natury jest produktem bezglutenowym.
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.
Do przygotowania puddingu możesz wykorzystać smakowe wersje napojów mlecznych, np. truskawkowe lub waniliowe. Zwróć jednak uwagę na zawartość cukru w tych produktach.
Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.
Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.