Dietetyk
Bogate w błonnik, kwas foliowy
Alergeny: orzechy, gluten, migdały
Daktyle są bogate w błonnik, witaminy z grupy B (w tym w kwas foliowy), składniki mineralne, jak magnez, wapń, selen, żelazo, potas, fosfor czy cynk oraz antyoksydanty. Wykazują działanie przeciwnowotworowe, wspomagają układ krwionośny, nerwowy oraz pokarmowy, Niestety cechują się wysokim indeksem glikemicznym.
Gorzka, ciemna czekolada z dużą zawartością kakao jest bogata w magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas. Wpływa na polepszenie samopoczucia. Zwracaj uwagę na skład - powinien zaczynać się od miazgi kakaowej a nie od cukru.
Płatki owsiane zawierają dużo błonnika oraz beta-glukanów, które wykazują pozytywne działanie na układ krwionośny, układ immunologiczny, przewód pokarmowy, profil lipidowy czy proces odchudzania.
Cynamon obniża poziom glukozy we krwi oraz działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo.
Orzechy są dobrym źródłem kwasów tłuszczowych, białka czy błonnika. Poprawiają pracę mózgu, koncentrację, zapobiegają chorobom układu krążenia. Są bogate w wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, miedź, selen (orzechy brazylijskie) oraz witaminy z grupy B.
W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.
Jeśli masa na kulki jest zbyt sucha i nie możesz uformować kulek, dodaj kilka łyżek wody z moczenia daktyli.
Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.
Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.