pizza-z-kalafiora-2.jpeg
bez-zboza

Pizza z kalafiora

Czas przygotowania: 10 min
Łączny czas: 10 min
Ilość: 2
Porcja: 268.5 kcal
Rodzaj: Kolacja

Bogata w witaminy A i C, kwas foliowy

Alergeny: białka mleka, jajka kurze

Pomidory to bogactwo przeciwnowotworowego likopenu, beta karotenu, witamin C, E, K, witamin z grupy B (między innymi kwasu foliowego) oraz składników mineralnych (między innymi potasu, miedzi, magnezu). Stanowią dobre źródło witamin i składników mineralnych zarówno dla dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Mają działanie alkalizujące.

Papryka cechuje się wysoką zawartością witamin A i C, kwasu foliowego oraz pozostałych witamin z grupy B, a także potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i fosforu.

Kalafior jest warzywem zaliczanym do roślin krzyżowych. Wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe. 

Składniki

  • 200 g startego kalafiora
  • Ser żółty - 2 plastry (na spód)
  • Jajko kurze
  • Oregano
  • 2 średnie czerwone pomidory
  • Mała cebula (do sosu)
  • Ząbek czosnku
  • Przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • Ser żółty - 2 plastry (na wierzch)
  • Szynka wieprzowa - 1 plaster
  • 4 średnie pieczarki
  • 1 mała papryka
  • Mała cebula (na wierzch)
  • Świeża rukola – do posypania na upieczoną pizzę

Zamienniki

  • ser żółty > ser kozi, ser mozzarella
  • szynka wieprzowa > prosciutto, serrano, szwarcwaldzka, pierś z kurczaka
  • pomidory świeże > pomidory z puszki, passata pomidorowa

Tabela wartości odżywczych

Sposób przygotowania

  1. Spód pizzy: kalafior umyj i zetrzyj na tarce, podsmaż około 10 min.
  2. W osobnej misce roztrzep jajko ze startym serem. Dodaj przestudzonego kalafiora, dopraw oregano i dokładnie wymieszaj. Przełóż na papier do pieczenia i podpiekaj przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni.
  3. W tym czasie przygotuj sos pomidorowy - do garnka wrzuć świeże pomidory, pokrojoną cebulę, czosnek i zioła. Gotuj przez kilkanaście minut do uzyskania gęstości.
  4. Gdy spód do pizzy będzie przyrumieniony, wyciągnij go z piekarnika, posmaruj go sosem, ułóż wszystkie składniki i posyp ziołami. Pizzę włóż ponownie do piekarnika na 180 stopni, na około 5 minut.
  5. Po wyjęciu, wierzch posyp rukolą.

Pamiętaj

W okresie laktacji dieta mamy powinna być zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana. Nie należy unikać żadnych z grup produktów. Ważne jest jednak, aby obserwować dziecko. Jeśli po spożyciu pewnych produktów zaobserwujesz u dziecka dolegliwości skórne czy ze strony układu pokarmowego, jak kolka czy problemy z wypróżnianiem, skonsultuj się z lekarzem.

pizza-z-kalafiora-1.jpeg

Wskazówka

Do sosu najlepiej dodać obrane pomidory - najszybciej to zrobisz, jeśli natniesz ich skórkę i zalejesz wrzącą wodą.

Składniki ważne w diecie karmiącej matki

Mleko-i-nabial.png

Sięgaj po mleko o 2% zawartości tłuszczu, które jest cennym źródłem wapnia. Dla urozmaicenia diety możesz sięgnąć po mleka roślinne. Wybieraj naturalny nabiał (bez sztucznych dodatków i słodzików).
Np. mleko krowie, kozie, owcze lub roślinne, naturalna maślanka, naturalny jogurt, naturalny kefir, zsiadłe mleko, ser twarogowy, ser żółty.

Zobacz także

jajeczne-muffinki-2.jpeg

Jajeczne muffinki

Bogate w witaminy A, E, D, C, kwas foliowy, witaminy z grupy B, potas, wapń, żelazo, cynk, miedź, fosfor.

Sprawdź
golabki-z-kasza-jaglana-i-indykiem-w-sosie-pomidorowym-2.jpeg

Gołąbki z kaszą jaglaną i indykiem w sosie pomidorowym

Bogate w witaminy C, E, K, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, miedź

Sprawdź
zupa-krem-z-pomidorow-2.jpeg

Zupa krem z pomidorów

Bogata w likopen, beta karoten

Sprawdź

Weź udział w Akademii Zdrowego Brzuszka

Dowiedz się, jak ważne jest zdrowie brzuszka i co wspiera układ pokarmowy Twojego dziecka.

karmienie piersią a dieta zasady link.png

Karmienie piersią - najważniejsze zasady

Sprawdź
Kiedy-zastosowac-diete-eliminacyjna-karmienie-piersia.png

Dieta karmiącej mamy - fakty i mity

Sprawdź
karmienie a dieta eliminacyjna link.png

Karmienie piersią a dieta eliminacyjna

Sprawdź