Disacharydy

Inaczej dwucukry, są węglowodanami utworzonymi, gdy dwa monosacharydy ulegają reakcji kondensacji. Tak jak cukry proste, disacharydy rozpuszczają się w wodzie, mają słodki smak i również są nazywane cukrami. Występujące w pożywieniu disacharydy nie mogą bezpośrednio ulec wchłanianiu i wymagany jest ich wcześniejszy rozpad do cukrów prostych za pomocą odpowiednich enzymów znajdujących się w mikrokosmkach jelita cienkiego ludzi. Laktoza jest disacharydem złożonym z cząsteczek glukozy i galaktozy. Jest to cukier mleczny. Maltoza to disacharyd złożony z dwóch cząsteczek glukozy – powstaje w wyniku trawieniaskrobi. Sacharoza to disacharyd złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Jest to cukier buraczany lub trzcinowy.

 

Przeczytaj również: 

Rozwój układu pokarmowego

Nadal masz pytania ?

Skontaktuj się z naszym ekspertem i rozwiąż swoje wątpliwości

migalska_lyczko.png

lek.med.

Izabela Migalska-Łyczko

pediatra

Skonsultuj się bezpłatnie z Ekspertem BebiKlubu i otrzymaj odpowiedź na swoje pytania

Wyślij wiadomość

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?

Skontaktuj się z naszymi ekspertami

Chcesz porozmawiać o rozwoju i żywieniu Twojego dziecka?